Despre AAR

Mesajul Președintelui,

”Algeziologia este o disciplina medicala care se ocupa de studiul durerii si al posibilitatilor de prevenire si combatere a acesteia.

În definirea durerii la om s-au luat în calcul pe lânga dimensiunea somatica si vegetativa si pe cea psihica (suferinta bolnavului fata de durerea sa). Acuta sau cronica, durerea pune numeroase probleme medicului care trebuie sa gaseasca tratamentul optim pentru fiecare tip de durere. Desi medicii de toate specialitatile sunt pregatiti pentru a trata durerea-simptom, exista totusi situatii în care, cronicizata, aceasta devine boala în sine, care necesita un management specific.

Pentru acesta, în tarile dezvoltate, au fost pregatiti specialisti în terapia durerii – algeziologi – si echipe complexe de terapie a durerii compuse din specialisti ATI, neurologi, farmacologi, psihologi sau psihiatri, kinetoterapeuti.

Tot din necesitatea de a pune la dispozitia celor care se ocupa de terapia durerii informatii de ultima ora, au aparut asociatii pentru studiul si terapia durerii, mai întâi în U.S.A. si apoi în numeroase tari de pe toate cele cinci continente. Toate aceste acociatii ativeaza sub egida I.A.S.P. (International Association for the Study of Pain, Seattle-USA) care în Europa este reprezentata de E.F.I.C. (European Federation of IASP Chapters) ce reuneste toate Societatile Nationale Europene de studiu si terapie a durerii.

O asociatie similara a luat nastere si în România în anul 1990 intitulată A.R.S.D. (Asociatia Româna pentru Studiul Durerii) dar în urma nerespectării Statutului Asociaţiei de către unii membri din Bucureşti ai conducerii, continuarea activităţii acesteia a devenit extrem de dificilă şi a generat nenumărate controverse. Ca urmare, la initiativa unui grup de cadre didactice universitare medicale si medici, care au dorit o continuare fireasca pe baze democratice a activitatii (si a avut câstig de cauza în justitie), s-a înfiintat A.A.R. (Asociatia de Algeziologie din România).

Aceasta asociatie (de fapt o continuare fireasca a celei „pastorite” ani buni de catre dr. Lucian Sandu si prof. Dr. Ostin C. Mungiu) reuneste în rândurile sale medici, farmacisti, biologi, kinetoterapeuti si alti specialisti implicati în studiul si terapia durerii. Dorim functionarea eficienta a activitatii în domeniul algeziologiei, identificarea modalitatilor de difuzare a informatiilor din domeniu si colaborarea cu organizatii similare nationale si internationale.

Asociatia are ca obiectiv si apararea drepturilor, intereselor profesionale si stiintifice ale membrilor ei.

De asemenea militam pentru relatii de colaborare nediscriminatorii cu producatorii de medicamente analgezice, co-analgezice si paraanalgezice, colaborare care sa fie în avantajul ambelor parti si din care sa profite, în primul rând, pacientii aflati în suferinta.

Intentionam de asemenea sa editam un periodic bilingv în care sa publicam atât informatii din literatura privitoare la aspectele fundamentale si aplicative din domeniul durerii cât si studii si cercetari originale.

Asteptam propuneri de la membrii nostri în legatura cu temele pe care ar dori sa le gaseasca tratate în aceasta publicatie pe care vom încerca sa o realizam si on-line.

Aceste proiecte vor fi realizate daca vom reusi sa convingem potentialii sponsori ca durerea nu face discriminare între diversele categorii sociale si deci orice efort pentru prevenirea si combaterea ei merita a fi sustinut.

Asigurându-va ca ramân fidel spiritului de corectitudine si calda afectiune colegiala cu care am îndrumat aproape 40 de generatii de studenti, va astept în rândul celor care desfasoara continuu aceasta dificila cruciada împotriva DURERII.”

Prof. Dr. Ostin C. Mungiu